GINOP-2.2.1-15-2015-00227 kutatás-fejlesztés-innovációs pályázat sikeres zárása

A projekt teljesítette a kitűzött célokat. A projekt szakterületi jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre  olyan technológia, ami szavatolná a robotos hegesztés területén a bevonatos lemezek felületsérüléseinek minimalizálását.

A projekteredmények alkalmazásának következtében jelentősen csökkenthető a hegesztett bevonatos lemezek legyártásának idő- és forrásigénye, a felületi sérülések  nagyságrendekkel csökkentek, mely sorozatgyártás esetén jelentős megtakarítást eredményezhet.

A projekt ezzel további kutatásokat generálhat a technológia más ágazatokban történő alkalmazása területén is.

A projekt eredményei az autóiparban és a finomlemezekből készülő szerkezetek gyártásában hasznosulhatnak.

A piaci szereplőket és szakmai szervezeteket a projekt időtartama alatt is több szakmai konferencián, szimpóziumon, szaktanácskozáson tájékoztattuk, nagy érdeklődés övezte a kísérleti kutatást.

Az elkövetkezendő időszakban  a piaci szereplőkkel vesszük fel a kapcsolatot az eredmények további hasznosítása érdekében.

Sajtóközlemény

Megkezdődött „a Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken” című projekt megvalósítása

A Crown International Kft. és a FERROPAN-Építő Kft. konzorciuma megkezdte GINOP-2.1.1-15-2015-00227 azonosító jelű projektjét, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” c. felhívás keretében megkötött támogatási szerződésnek megfelelően. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, összesen 249,58 millió forintos európai uniós támogatás segítségével.

A konzorciumi együttműködés keretében megvalósított projekt közvetlen célja egy olyan – elsősorban a járműiparban használt – bevonatos lemezekre alkalmazható robotos hegesztési technológia és az alkalmazást szavatoló prototípus kifejlesztése, mellyel jelentősen csökkenthető a lemezbevonat-hegesztés során keletkező sérülések mértéke, ezáltal hozzájárulva a bevonatos lemezek ívhegesztési munkáinak idő- és költségráfordításának mérsékléséhez. A projekt eredményei a terveknek megfelelően közvetlenül alkalmazhatók lesznek az autóiparban, az innovatív, jelenleg nem megtalálható módszertan mind a hazai, mind a külföldi autógyárakban és a járműipari beszállítók érdeklődésére tarthat számot.

A 24 hónapos időtartamú fejlesztés során a vállalati együttműködésen túlmenően a projekt megvalósításában együttműködik a Dunaújvárosi Egyetem és a GATE Nonprofit Kft. is, a kutatóhelyek bevonásával a projekt közvetett célja az ágazat kutatási és ipari szereplői együttműködési képességének javítása, hozzájárulva azok innovációs- és versenyképességének javításához.

A beruházásnak köszönhetően a konzorciumi partnerek összesen 6 kutatói munkahelyet teremtenek.

Letölthető dokumentumok