SIKERREL ZÁRULT A XIII. CLOOS HEGESZTÉSI SZIMPÓZIUM

Az idei évben XIII. alkalommal került megrendezésre a CLOOS Hegesztési Szimpózium, melynek a Dunaújvárosi Egyetem adott otthont – ezúton is köszönjük az egyetemnek a lehetőséget.  A rendezvényt, mint minden megelőző évben, Dr. Gáti József, a MAHEG Elnöke nyitotta meg, aki nagy örömünkre idén is vállalta a levezető elnöki szerepet.

A megnyitót és a köszöntőket követően Dennis Schwehn, a Carl Cloos Schweisstechnik GmbH. alkalmazástechnikai szakembere a Cloos vállalat legújabb automatizálási megoldásait ismertette: bemutatott három új hegesztési eljárásváltozatot és kitért a robotizálás újdonságaira. A résztvevők megismerhettek egy új robotrendszer koncepciót, egy új programozási módszert (RoboScan), valamint a QIROX hegesztőszoftver újdonságát, az ’Easy Weld’ névre keresztelt automata hegesztési paraméter generálást.

A Wamatec Hungary Kft. képviseletében Papp László „A kollaboratív robottechnika térnyeréséről” beszélt, áttekintést adott az ipari és a kollaboratív piac alakulásáról és prognózist fogalmazott meg a jövőre vonatkozóan. Bemutatta a Doosan kollaboratív robot termékpalettáját, valamint néhány érdekes és egyedi, külföldön megvalósult kollaboratív robotos projektet.

A kávészünet után a CLOOS Hegesztéstechnikától Vachter Ákos előadása során a résztvevők bővebben hallhattak a CLOOS új, energiahatékony huzalelektródás és TIG hegesztésre kifejlesztett áramforráscsaládjának tagjairól. Majd részletesen megismerhették a C-Gate elnevezésű moduláris szoftvert, mely segítségével az Ipar 4.0 jegyében nyomon követhetőek, dokumentálhatóak, ez által pedig kiértékelhetőek a hegesztési folyamatok.

A hegesztés új technológiájáról, a lézerhegesztésről, annak működéséről és előnyeiről a CLOOS Hegesztéstechnika képviseletében Máj Judit hegesztőmérnöktől kaphattak betekintést a résztvevők. Ezt követően Bogó Bálint Zoltán, a Vector Steel Kft. üzletág vezetője gyakorlati példákon keresztül mutatta be az eljárás széleskörű felhasználhatóságát.

Az ebédszünetet követően Vajas Attila a Draht & Schweissentechnik Kft.-től a „Portöltetű huzalok alkalmazása a gyakorlatban a termelékenység növelése érdekében” címmel adott elő, melyben a hozaganyag kiválasztására hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a portöltetű huzalok alkalmazásával növelhető a termelékenység, mivel a megfelelő hozaganyag kiválasztásával növelni lehet a robotokban rejlő tudást és gyorsaságot.

Ezután Majoros Zsolt, a KL-System Kft. kereskedelmi vezetője a KEMPER hegesztési füst és csiszolási por elszívási megoldásait mutatta be. Az energiahatékonyság témakörét érintve előadásában beszélt a hegesztési füstről és a hozzá kapcsolódó egészségügyi problémákról, valamint a helyes védekezésről.

A szakmai előadásokat követően a résztvevők gyakorlati bemutatók során láthatták és kipróbálhatták a CLOOS ArcBoT kollaboratív robotot, valamint a CLOOS QINEO NexT típusú kézi hegesztő áramforráson a Fine Weld, Rapid Weld, Mix Weld speciális eljárásváltozatokat. Továbbá megtekinthették a CLOOS MRW FEx hegesztőpisztolyba integrált füstelszívás hatékonyságát és a Vector Steel kézi lézerhegesztő berendezés működését.

A szimpózium zárásaként nyereménysorsolás következett, melyen a szerencsések a Crown International Kft., illetve az együttműködő partner szervezetek ajándékait vehették át, a főnyeremény egy bevont elektródás inverteres hegesztőgép volt.