SIKERREL ZÁRULT A XII. CLOOS-ÓE SZIMPÓZIUM

12 évvel ezelőtt tettük le hegesztéstechnikai szimpózium-sorozatunk alapjait. Korábbi évekhez megszokott módon idén is az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar épületében vártuk az érdeklődőket, ezúton is köszönjük az egyetemnek a lehetőséget. A rendezvényt, mint minden megelőző évben, Dr. Gáti József, a MAHEG Elnöke nyitotta meg és nagy örömünkre idén is vállalta a levezető elnöki szerepet.

Makk Piroska és Dr. Gáti József a XII. CLOOS-ÓE Szimpózium megnyitóján

A megnyitó után Ann-Christin Josten, a CARL CLOOS Schweisstechnik GmbH alkalmazástechnikai terület vezetője tartotta meg előadását, melynek témái: a CLOOS legújabb fejlesztései, újgenerációs, energiahatékony hegesztő áramforrások. Első körben bemutatásra került a német Cloos cég és gyártóegységei, valamint, a QINEO új széria (NexT, StarT, QuesT) moduláris és energiahatékony felépítése, hegesztési eljárásváltozatai.

Ann-Christin Josten – CARL CLOOS Schweisstechnik GmbH

A következő előadást Schramkó Márton, az Óbudai Egyetem nevében tartotta az Ívhegesztő robot biztonsági zónájának meghatározása a kibocsátott UV sugárzás figyelembevételével. Előadása elején az ívfény adta veszélyekről beszélt, mely a bőr égési sérülését, bőrfelületet öregítő hatást, bőrrák kockázatának növekedését (karcinogén hatás), szem károsodását (szaruhártya gyulladás, szürkehályog), DNS-károsító hatást, esetenként immunszupressziót is okozhat. Meghatározásra került a biztonsági zóna, mely védelmet nyújthat a hegesztők számára.

Schramkó Márton – Óbudai Egyetem

A CLOOS Hegesztéstechnikától Vachter Ákos ízelítőt adott a legutóbbi időszak néhány felhasználónál működő hegesztőrobot rendszereiről – bemutatta többek között a BPW Hungária Kft. által használt felsőpályás robotrendszert, a Verarbeiten Pausits Kft.-nél lévő 7 tengelyes, 15 tonnás forgatóval felszerelt, függesztett robotrendszereket, és egy egyedi feladatra tervezett kompakt cellát.

Vachter Ákos – CLOOS Hegesztéstechnika

A kávészünetet követően Papp László a WAMATEC Hungary Kft. képviseletében és Vachter Ákos a Cloos Hegesztéstechnika nevében beszéltek a CLOOSBOT kollaboratív hegesztőrobotról – mely a jelent és jövőt egyesítő lehetőség – hisz hatékonyságával, kis méretével és a teljesen automatizált robotrendszerekhez képest gazdaságosan, könnyen kezelhető, gyors belépést kínál az automatizálás világába.

Papp László – WAMATEC Hungary Kft.

A programban Jurányi Attila következett a Weinberg ’93 Építő Kft. képviseletében bemutatva a vállalatuk által használt hegesztőrobot rendszert, mely Európában egyedülálló méretekkel és képességekkel rendelkezik. „Vállalatunk számára az egyedi igényeket figyelembe véve új hegesztő robotot fejlesztett ki a CLOOS. 2021 őszén érkezett meg a gépezet Magyarországra, ami 38 méter hosszú, 10 méter széles és 4 méter magas munkatartománnyal rendelkezik. A beüzemelt robot előnye, hogy alkalmas nagyméretű acélszerkezetek forgatás nélküli hegesztésére. A QIROX felsőportálos hegesztőrobot-rendszer 2 darab QIROX QRC 350 típusú robotmechanikával rendelkezik, függesztett kivitelben – többek között előmelegítővel, online lézerszenzorral, egyhuzalos és Tandem technikával, Roboplan offline programozói rendszerrel felszerelve.“

Jurányi Attila – Weinberg ’93 Építő Kft.

A következőkben a Kemper cég képviselője, „A hegesztési füst egészségkárosító hatásai és védelmi megoldások” címmel tartott prezentációt a vállalat tevékenységéről. Majoros Zsolt, a KL-System Kft. kereskedelmi vezetője ismertette a „Hegesztés és egészség” összefüggéseit az érdeklődők számára.

Majoros Zsolt – KL-System Kft.

Előadásában szemléletesen mutatta be a hegesztési füstből származó emissziónak az emberi szervezetre gyakorolt egészségkárosító hatásait, utalva a füstöt alkotó 0,1 µm és 1,0 µm közé eső részecskék által okozott problémákra. Bemutatta azon légtechnikai, légkezelési megoldásokat, melyek az eltérő munkakörülményekhez igazodva, a hegesztési füst befogásán és szűrésén alapulnak.

Az ebédszünet és ezzel párhuzamosan a gyakorlati hegesztési bemutatók következtek. A gyakorlati bemutatókban a jelenlévők bepillanthattak a CLOOSBOT kollaboratív robot működésével, valamint egy CLOOS Qineo StarT és Next típusú kézi hegesztő áramforráson élőben láthatták a FINE WELD speciális eljárásváltozatot, illetve megtekinthető volt a QIROX hegesztőrobot rendszere.

Záró előadóként ismét Ann-Christin Josten-é lett a főszerep. Előadásának címe „CLOOS automatizálási megoldások, Ipar 4.0”.

Bemutatásra került a német Cloos cég automatizálással kapcsolatos termékpalettája, legújabb fejlesztései, valamint a C-GATE Ipari 4.0-ás megoldását, mely támogatásával növelni lehet a gyártósorok hatékonyságát. Gyakorlati példákon keresztül bemutatásra kerültek a Cloos új fejlesztésű automatizált hegesztéshez alkalmazható eljárásváltozatai, illetve különböző technológiák, mely alkalmazások robotizációjára már van megoldás (csiszolás, „Bin picking”).

A szimpózium zárásaként nyereményjáték sorsolás következett, melyen a szerencsések a Crown International Kft., illetve az együttműködő partner szervezetek hasznos ajándékait vehették át, a főnyeremény egy bevont elektródás inverteres hegesztőgép volt.

A Szimpózium megrendezését támogató partnerek és kiállítói: Carl Cloos Schweisstechnik GmbH, az Óbudai Egyetem, a KL-System Kft., a Linde Gáz Zrt., a MAGÉSZ, MAHEG, a Gordiusz Alfa Kft., a Soyer Magyarország Kft. és a Draht und Schweissentechnik Kft. – ezúton is köszönjük az együttműködést!