FÜSTELSZÍVÓ HEGESZTŐPISZTOLY AUTOMATIZÁLT HEGESZTÉSHEZ

A hegesztéstechnikában is folyamatosan emelkednek a munkavédelmi intézkedésekkel és a biztonságtechnikával szemben támasztott követelmények. A Veszélyes Anyagok Műszaki Szabályzata (TRGS) előírja, hogy a hegesztési füstöt és a káros anyagokat a keletkezés helyén kell elszívni a veszélyes anyagokra vonatkozó munkahelyi határértékek (AGW) betartása érdekében. Hatékony megoldásokra van szükség a hegesztési füst elszívására, hogy megóvjuk az alkalmazottakat a hegesztési füst káros hatásaitól. Az automatizált hegesztéshez használható hegesztőpisztolyba épített elszívó rendszer a hegesztési füst biztonságos és hatékony elszívását biztosítja közvetlenül a forrásnál. Így a füst akár 95%-a elszívásra kerül közvetlenül a füstképződési pontnál.

A hegesztés során keletkező füst elszívása és szűrése a robotrendszerek esetében gyakran nagy beruházássokkal jár. A szennyezett levegő elszívásához és tisztításához nagyméretű, elszívó ernyőkre, összetett légcsatornára és nagy teljesítményű központi elszívó egységre van szükség. Azonban közvetlenül a hegesztőpisztolynál történő elszívás esetén az elszívandó szennyezett levegő mennyisége sokkal kisebb. Így a hegesztőpisztolyba épített elszívó rendszer használatával a felhasználóknak lényegesen kevesebbet kell befektetniük az elszívási technológiába, a légcsatorna rendszerbe és a szűrőberendezésbe – hogy ugyanazt a hatásfokot érjék el. Egy kis átmérőjű, rugalmas elszívó tömlő helyettesíti az összetett csőrendszert, amely a szennyezett levegőt a szűrőegységbe vezeti, így nagyméretű ernyőre már nincsen szükség. A kisebb mennyiségű szennyezett levegő miatt kisebb méretű és teljesítményű elszívó-, szűrőegységre van szükség. További előny: Az optimalizált energiahatékonyság, valamint a hosszú szűrőélettartamnak köszönhetően az üzemeltetési költségek jelentősen csökkennek.

Könnyű utólagos felszerelés

Az elszívóval ellátott robotos hegesztőpisztolyok geometriája megegyezik a szabványos hegesztőpisztolyokéval, így nincs szükség a robotprogramok átfogó korrekciójára. Ez azt jelenti, hogy a meglévő robotrendszerek nagyobb erőfeszítés nélkül utólag is felszerelhetők a hegesztőpisztolyba épített elszívó rendszerrel.