CLOOS QIROX HEGESZTŐ ROBOTRENDSZEREK

A KION Group és a CLOOS együttműködése: intelligens, innovatív rendszerkoncepció a targoncák emelőoszlopainak automatizált hegesztésére.

Mint vezető hegesztőrobot-gyártó cég, a CLOOS az évtizedek óta összegyűjtött tapasztalatait felhasználva folyamatosan fejleszti termékeit, megoldást kínálva bármilyen automatizált hegesztési, vágási és egyéb feladatokra. A QIROX rendszer moduláris kialakításának köszönhetően lehetőséget biztosít a termelési igényekhez illeszkedő egyedi konfigurálásra. 

A QIROX rendszer a robottechnológiát, szoftvereket, szenzorokat, biztonsági rendszereket, manipulátorokat, valamint a hegesztés- és vágástechnológiát is egyesíti magában, mindez pótalkatrész-ellátással és egyéni, testreszabott szolgáltatásokkal egészül ki. 

A CLOOS által kínált automatizálási lehetőségek teljes körű kihasználására jó példa a KION Group, mely vezető szerepet tölt be az anyagmozgatás és ellátási láncok piacán. A német cég a CLOOS automatizálási megoldásaiban bízik targoncái hegesztése során. A cégcsoport összesen több, mint 70 CLOOS robotrendszert használ a világ több pontján elhelyezkedő nyolc gyárában.

A KION Group Stribróban találtható üzemében a CLOOS-szal közösen fejlesztett ki egy automata gyártósort emelőoszlopaihoz, ezt a megoldást azóta szerte a világon alkalmazzák. A stribroi telephely a megnyitás óta nagyon erőteljesen növekedett az egydarabos anyagáramlásnak (one-piece flow) köszönhetően, ami magas szintű automatizálást biztosít.

A hegesztés kulcsfontosságú gyártási folyamat

A vállalat ezért a hegesztés terén a CLOOS automatizálási megoldásaira támaszkodik. „Azért választottuk a CLOOS-t, mert a vállalat a legjobb szolgáltató a piacon, ha a hegesztési folyamatok és a robotrendszerek kombinálásáról van szó” – hangsúlyozza Jürgen Grünewald a hegesztési és automatizálási gyártástechnológiák vezető projektmenedzsere. „Ez nagy előny a KION számára, mivel a hegesztés számunkra kulcsfontosságú gyártási folyamat.”

A komplex robotrendszer maximális minőséget és rugalmasságot garantál

Az emelőoszlopok hegesztésére szolgáló új robotrendszer kezelője SAP-rendszerből kapja az információt a következő munkadarab feldolgozásáról. Egy szkenner rögzíti a darabot a rendszerben, miután a rakodóállomásra kerül, előkészítve az automatikus hegesztési folyamathoz.

A robotrendszerrel több mint 80 különböző típusú emelőoszlopot gyártanak, ezek hossza 2-6 méter között változik. Az emelőoszlopokat rögzítő készülékek automatikusan illeszkednek a különböző méretekhez.

A rögzítést követően a munkadarab két szinkronizált teleszkópos egységen keresztül a padlóra szerelt lineáris pályán automatikusan a hegesztőállomásra kerül, ahol két függesztett kialakítású QIROX QRC-350 típusú hegesztőrobot veszi át a további feldolgozást. A hegesztési program a munkadarab méretétől függően 20-45 percet vesz igénybe. A hegesztési folyamat végeztével egy automata megfogó veszi ki a hegesztett darabot a rögzítőkészülékből és helyezi azt egy kimenő szállítószalagra.  

A munkadarab automatikus kirakodása után az üres hegesztőkészüléket a rendszer kezelője visszakapja. Így egy ciklusban összesen három rögzítőkészülék mozog folyamatosan a rendszerben.

Könnyítés a munkavállalóknak

Az emelőoszlopok hegesztésére szolgáló teljes gyártósor egyetlen alkalmazott által működtethető. A magas fokú automatizálás kiküszöböli az emberi hibákat és a nem ergonomikus munkavégzést. Az alkalmazottak fizikai munkaszükséglete csökken és kevesebb az általános kitettség a hegesztési ív következtében fellépő optikai sugárzásnak és a hegesztési füstnek. Valamint így a dolgozók jobban tudnak a folyamatok ellenőrzésére koncentrálni.

A rendszer koncepciójának alkalmazása más üzemekben

A KION globális telephelyhálózatán belül további beruházások várhatók a hegesztés területén. A CLOOS projektmenedzserek csapata folyamatosan támogatja a KION-t a robotrendszer más üzemekbe való telepítésének megtervezésében és megvalósításában. A helyszíni támogatást, valamint a stribori telephelyen történő szervizelést és képzést Csehországban a CLOOS prágai székhelyű leányvállalata biztosítja.