CLOOS hegesztési eljárásváltozatok

A Cloos a már jól bevált, és az újító jellegű hegesztési eljárásváltozatok széles választékával megoldásokat kínál a hatékonyság és termelékenység növelésére. A már bevált MIG/MAG hegesztési eljárásokat is folyamatosan továbbfejlesztik, hogy megfeleljenek az egyre összetettebb követelményeknek. Az új eljárásokat, mint például a Tandem Weld-et, vagy a Laser Hybrid Weld-et a technológiai központjukban, gyakorlati körülmények mellett fejlesztették ki, és tesztelték.

A Clean Start, a Cloos által fejlesztett különleges ívgyújtási folyamat biztosítja a megbízható és fröcskölésszegény ívgyújtást az összes eljáráshoz. Kiváló ívgyújtási tulajdonságok, nyugodt és stabil ív, kitűnő varratok: ez az, amit a 13 eljárásváltozat különféle anyagokkal történő alkalmazások esetén nyújt.

A kifejlesztett hegesztési eljárásváltozatok céljai: szabályozott anyagátmenet létrehozása, amely a hegesztési folyamatokat meghatározó paraméterek rendkívül gyors, a célnak megfelelő változásainak szabályozásán alapszik. Ezáltal a hegesztési folyamat teljesen stabillá válik, a hegesztésnél mindig jelen lévő zavaró körülményekre a gyors szabályozás azonnal reagál, és visszaállítja az előzetesen beállított paramétereknek megfelelő, stabil ívet. A hegesztőgépek szabályozásának gyors és hathatós beavatkozását az elektronikai ipar fejlődése tette lehetővé.

Control Weld

Állandó áramerősségű, azaz nem impulzusos, huzalelektródás, védőgázos (MSZ EN ISO:4063 szerint) hegesztés esetén, alacsonyabb paraméterek alkalmazásakor, rövidzárlatos anyagátmenet alakul spontán módon. A huzalelőtolás és a leolvadás egyensúlyt tart ugyan, de az előtolt huzal a hegfürdőbe ér, ami rövidzárlatot okoz, emiatt hirtelen, és nagymértékű feszültségesés következik be.

A hegesztőgép rövidzárlati árama az egyenáramú szekunder áramkörben található tekercs(ek) miatt, annak jellemző értékei szerint, csak bizonyos idő alatt alakul ki. Ez a megnövekedett rövidzárlati áram választja le a huzal végéről a hegfürdőbe kerülő, megolvadt anyagot.

A cseppleválások ideje egymástól eltérő, és az azt kísérő ívfeszültség és áramerősség-változás alakulása időben változatos képet mutat (1. ábra). Ezt a viszonylagos rendszertelenséget teszi rendezetté a paraméterek lefutását szabályozó Control Weld eljárásváltozat. Így az anyagátmenet szabályozottá válik.

A szabályozás meghatározza az áramfelfutás, az áramlefutás idejét és minimum áramszintjét, továbbá néhány – a hatékonyságot befolyásoló – jellemzőt.

Vari Weld

Az impulzusos, huzalelektródás, védőgázos (MSZ EN ISO:4063 szerint) hegesztés során a huzal végéről a csepp csak a csúcsáram hatására válik le. Ez a szabályozott anyagátvitelű eljárás lehetővé teszi az egy impulzus, egy cseppleválás megvalósulását.

A Vari Weld eljárásváltozat alapáram- és csúcsáramszakaszban is áramszabályozású. A hegesztés folyamán bekövetkező ívhosszváltozás hatására a hozzáadott ívszabályozás állítja vissza az eredeti ívhosszt.

Az eljárás nem érzékeny a szabad huzalhossz változására, az áramerősséget a beállításnak megfelelő állandó szinten tartja.

MoTion Vari Weld

Magában foglalja a klasszikus, rövidzárlatú Control Weld hegesztőeljárás tulajdonságait és egy olyan huzaladagoló rendszert, amely nagy frekvencián képes a huzalelektródát előtolni és visszahúzni (a kisülés pillanatában).

Így a rövidzárlat finomabban megszakítható és kevesebb energia szükséges, mint az általános rövidzárlatos, huzalelektródás eljárásoknál.

Az alacsony hőbevitelnek és nagy hegesztési sebesség esetén kis mennyiségű/minimális fröcskölésnek köszönhetően stabil az eljárás, így jól alkalmazható vékonylemezek esetében is.

Fine Weld

A Fine Weld egy csökkentett energiájú, szabályozott rövid ívű MIG/MAG hegesztési eljárásváltozat kevert gázos és CO2 hegesztéshez. Vékony lemezek kézi és automatizált hegesztéséhez lett kifejlesztve. Az eljárásváltozat az ipari gyártás minden ágazatában alkalmazható.  A minimális fröcskölésképződésnek köszönhetően a Fine Weld kimondottan alkalmas vékony és bevonatos lemezek hegesztéséhez. A stabil ívet optimális résáthidaló képesség jellemzi, melyet minden hegesztési pozícióban kiválóan lehet alkalmazni. CO2 védőgáz használata esetén kimondottan előnyös a minimálisra csökkentett fröcskölésképződés összehasonlítva a standard rövid ívű eljárásokkal szemben.

A Fine Weld-el a rövidzáras csepleválás előtt a lehető legalacsonyabb áram folyik az ívben. Mikor a cseppfolyós huzalvég kontaktusba lép a hegfürdővel, ekkor az áramerősség rövid időre visszaesik. A rövidzáras ív áramerőssége miután rövid időre jelentősen megemelkedik, hogy a Pinch effektust generálja, nagyon gyorsan ismét lecsökken. Ennek eredményeként az újonnan létrejött ívben a teljesítmény alacsony marad a hegfürdőben az ívnyomásnak köszönhetően. Ezt követően a rövid, nem kritikus áramimpulzus biztosítja az optimális cseppképződést a huzal végén. A szabályozható hőbevitel révén csökkentheti a munkadarab torzulását. A minimálisra csökkentett fröccsképződés miatt pedig elkerülheti a hosszas utómunkálatokat. A jó résáthidaló képességnek köszönhetően csökkentheti a munkadarabok előkészítési pontosságát.

Speed Weld

A Speed Weld eljárásváltozat impulzusos, huzalelektródás, védőgázos (MSZ EN ISO:4063 szerint) hegesztés, magasabb paraméterek használatakor alkalmazható. Az impulzusos, huzalelektródás, védőgázos hegesztés során a huzal végéről a csepp csak a csúcsáram hatására válik le. Ez a szabályozott anyagátvitelű eljárás lehetővé teszi az egy impulzus, egy cseppleválás megvalósulását.

A Speed Weld eljárásváltozat az alapáram-szakaszban áramszabályozású, de csúcsáram-szakaszban feszültségszabályozású. Csúcsáram-szakaszban a belső szabályozás lép életbe, és ez állítja vissza az eredeti ívhosszt, azaz ívhossz-változásra áramerősség-változtatással reagál a szabályozás.

A nagy leolvadási sebesség miatt nagy hegesztési sebesség is alkalmazható, amellyel megfelelő beolvadási mélység és tökéletes oldalbeolvadás érhető el.

A Speed Weld eljárás kiválóan alkalmas különböző vastagságú lemezek összehegesztésére. Nagy hegesztési sebességnél is jó beolvadási mélység és hibátlan összeolvadás érhető el, a koncentrált impulzus ív révén kialakuló közepes vagy nagy leolvadási teljesítménnyel. A Speed Weld eljárás az ipari termelés minden területén használható.

Rapid Weld

Magasabb hegesztési paraméterek használatakor alkalmazható. A magasabb paraméterek hatására a védőgáz összetételétől függően szórtívű anyagátmenet alakul ki. A hegesztés folyamán a szabad huzalhossz változása áramerősség-változást eredményez, ami a beolvadási mélység változásában mutatkozik meg.

A Rapid Weld eljárásváltozat szabályozása igyekszik visszaállítani a beállított paraméterek értékét, így a szabad huzalhossz kevésbé fog kihatni a beolvadási mélységre.

Előfordulhat olyan kötéskialakítás, ahol a hegesztőpisztoly gázterelője nem fér elég közel a varrat helyéhez, így a megszokotthoz képest csak nagyobb szabad huzalhosszal lehet hegeszteni. Ez a kialakuló kisebb áramerősség miatt biztosan kisebb beolvadással járna.

A Rapid Weld eljárásváltozat szabályozása ezt a hatást küszöböli ki, nagy leolvadási teljesítmény mellett nagy beolvadással lehet számolni még akkor is, ha a szabad huzalhossz megnövekszik.

Rapid Pulse Weld

Ez az eljárás a Rapid Weld módosított változata, amely magas teljesítményű finomcseppes anyagátmenetet kombinál impulzussal, a MIG/MAG eljárás egy változata.

A különleges vezérlés eredménye egy koncentrált, stabil ív nagy ívnyomással, felerősítve impulzusciklusokkal. Széles és keskeny koncentrált ív is elérhető.

Cold Weld

Vékony anyagok hegesztéséhez alacsony paraméterértékeket kell beállítani, hogy az alapanyagot minél kisebb hőterhelés érje. Hagyományos egyenáramú, egyenes polaritású huzalelektródás, védőgázos hegesztésnél az alapanyag a pozitív polaritású, így a nagyobb hő az alapanyagon képződik.

A hegesztés során képződő hő csökkentése érdekében a Cold Weld eljárásváltozatnál a huzalelektródás, védőgázos (MSZ EN ISO:4063 szerint) hegesztést váltakozó árammal végezzük és a vezérlés folyamatosan váltogatja a polaritást. A váltakozó áram egy sajátos, lüktető formát hoz létre az áramerősség és a feszültség alakulásában, ami rendkívül alacsony hőbevitelt eredményez.

Az alapanyag csak a szükséges legkisebb hőhatásnak van kitéve és az eredeti anyagtulajdonságok jelentős mértékben változatlanok maradnak. Jó résáthidaló képességgel kiváló varratminőség és növelt hegesztési sebesség érhető el. A Cold Weld eljárás vékony és közepes lemezvastagság hegesztésekor alkalmazható.

Tandem Weld

A Tandem Weld eljárással az egyhuzalos hegesztési eljárásokhoz képest jelentős termelékenységnövelést lehet elérni, mert itt egyszerre két huzal biztosítja a leolvadási teljesítmény növelését. A Tandem Weld eljárásnál a két huzal egymástól szétválasztott, elszigetelt áramátadóból kapja a hegesztés elektromos paramétereit, tehát a két huzal két hegesztési áramkör része. A két áramkört külön-külön hegesztőgép látja el.

A hegesztési áramkörök egymástól való függetlensége lehetőséget nyújt az alábbi tandemhegesztési változatokra:

– a két huzal azonos átmérőjű

– a két huzal különböző átmérőjű,

– a két huzal eltérő anyagminőségű (pl. SG3 és CrNi43),

– a két huzal azonos, vagy eltérő ívtípussal (pl. impulzusos és rövidzárlatos) olvad le.

Tandemhegesztésnél a két huzalt két huzalelőtoló berendezés juttatja a közös hegfürdőbe. A két hegesztési áramkör következetes szétválasztásának és összehangolásának köszönhetően a hegesztőív teljes mértékben szabályozott.

MoTion Control Weld

Magába foglalja a klasszikus rövidzárlatú Control Weld hegesztőeljárás tulajdonságait és egy olyan huzaladagoló rendszert, amely nagy frekvencián képes a huzalelektródát előretolni és visszahúzni (a kisülés pillanatában). Így a rövidzárlat finomabban megszakítható és kevesebb energia szükséges, mint az általános rövidzárlatos huzalelektródás eljárásoknál.

Az alacsony hőbevitelnek és nagy hegesztési sebesség esetén kis mennyiségű/minimális fröcskölésnek köszönhetően stabil az eljárás, ezért jól alkalmazható vékonylemezek esetében.

TIG Weld

A TIG Weld különösen alkalmas az igényes hegesztési varratok kialakításához. Ezenkívül a rugalmas eljárás tökéletes választás javítóhegesztéshez. A TIG hegesztés során az ív ég a nem olvadó volfrámelektróda és a munkadarab között. Különböző változatokban használhat egyenáramot vagy váltakozó áramot. A TIG Weld hozaganyaggal vagy anélkül is használható. Így a hegesztési paramétereket tökéletesen igazíthatja egyedi hegesztési feladatához. További eljárásváltozatok, például nagyfrekvenciás impulzus alkalmazásával a hegesztési sebesség jelentős növelése lehetséges. A kiváló minőségű, fröcskölésmentes hegesztési varratok miatt elkerülheti a költséges és időigényes utómunkálatokat.

Laser Weld

A Laser Weld különösen érzékeny anyagok esetén nyújt előnyöket. A Laser Weld korlátozott fénysugarat hoz létre, amelyet nagyon nagy energiasűrűség jellemez. Az energia megolvasztja az anyagot és lehetővé teszi a hegesztést. A lézeres hegesztéssel a legnagyobb hegesztési sebességnek köszönhetően növeli termelékenységét. Kiváló minőségű hegesztési varratokat kap, így javítja az alkatrészek minőségét az alapanyag fajlagos energiabevitele miatt.

Laser Hybrid Weld

A Laser Hybrid Weld hegesztési eljárással – amely a lézer  és MIG/MAG eljárások ötvözete – a hegesztés hatékonyságának növelését lehet elérni.

A MIG/MAG hegesztőfejet kiegészítik egy lézersugárral, ami energiasűrűségének köszönhetően nagy mennyiségű alapanyagot képes megolvasztani, így mélyebb beolvadás érhető el, vagy kisebb leélezési szöggel készíthető el a kötés.

A Laser Hybrid Weld eljárás a két eljárás előnyei miatt stabil folyamatot jelent, tökéletes kötés kialakítását teszi lehetővé: nagy beolvadási mélység a lézersugár következtében, biztos összeolvadás a MIG/MAG eljárásnak köszönhetően.                     

Ennek a hegesztési eljárásnak a másik előnye, hogy jelentősen növelhető a hegesztési sebesség. A nagyobb hegesztési sebesség miatt kisebb a hőbevitel, így kisebb a kialakuló hegesztési deformáció. Emiatt vékony anyagok is hatékonyan hegeszthetők.

Ezekkel az előnyökkel jelentős megtakarítást lehet elérni akár a gyártási idő, akár a hozaganyag vonatkozásában.

A Laser Hybrid Weld eljárás a berendezés és a hegesztőfej bonyolultsága miatt csak automatizált hegesztésre alkalmazhat