EGYÜTTMŰKÖDÉSI KERETMEGÁLLAPODÁS AZ ÓBUDAI EGYETEM BÁNKI KARÁVAL

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként 2009 óta kerül megrendezésre a „Mérnöki Szimpózium a Bánkiban” konferenciasorozat. Az idei, ESB 2023 Szimpózium plenáris megnyitóján írt alá együttműködési keretmegállapodást Makk Piroska, a CROWN International Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán a korábban kialakított Cloos hegesztő állomás eszközfejlesztésére.

A megállapodás a 2009. április 29-én, az Óbudai Egyetem jogelődjével, a Budapesti Műszaki Főiskolával kötött szerződés megújítására, és az annak keretében kialakított ÓE BGK-CLOOS Robotállomás, új korszerű eszközökkel való fejlesztésére irányul.

A 2009-es laboralapítás alkalmával CLOOS Romat 350 típusú robothegesztő cella került beüzemelésre, melyet 2012-ben egy továbbfejlesztett CLOOS Qirox 350 rendszer váltott fel. Közel négy évvel ezelőtt pedig egy legújabb fejlesztésű, belső kábelezésű CLOOS QRC 290 robotrendszer telepítésére került sor.

Az elmúlt több mint 14 év során a hallgatóiknak lehetősége nyílt tudásuk elmélyítésére az automatizált hegesztés témakörében, arra, hogy a jövő szakmai generációjaként megismerjék a Carl Cloos Schweisstechnik GmbH-t, mint nemzetközi piacvezető robotgyártó, hegesztéstechnológiát és hegesztési eljárásváltozatokat fejlesztő céget, és az együttműködés eredményeként tudományos diákköri-, szakdolgozati és diplomaterv feladatok valósuljanak meg. Ezen hosszú távú, és sikeres együttműködésért az Egyetem Szenátusa 2018-ban az Óbudai Egyetem Mecénása kitüntető címet adományozta Makk Piroskának.

A most aláírásra került együttműködési keretmegállapodás célját a partnerek a következőképp fogalmazták meg: „…az Óbudai Egyetem képzési és kutatási potenciáljának erősítése korszerű ipari hegesztő berendezések telepítésével, szakmai háttér biztosításával annak érdekében, hogy a Kar meg tudjon felelni a gazdaság elvárásainak, az Ipar 4.0, a digitalizáció kihívásainak.”

A keretszerződés aláírását követően a következő hetekben indul meg a laboratóriumi feltételek át-, és kialakítása annak érdekében, hogy egyedülálló, nagy energiasűrűségű hegesztő laboratórium eszközeinek telepítésével folytatódjanak a közös kutatás-fejlesztések, az alkalmazási lehetőségek feltárása, a célkitűzésben megfogalmazottak végrehajtása.