BIZTONSÁGOS HEGESZTŐ MUNKAHELYEK: A MEGFELELŐ TERVEZÉS ÉS ELSZÍVÓ BERENDEZÉS KULCSFONTOSSÁGÚ

A hegesztési munka számos kockázatot rejt magában, és különleges óvintézkedéseket igényel. Ezért a hegesztőállomások és csarnokok kiépítését gondosan meg kell tervezni. A munkáltatóknak nemcsak a gazdaságossági szempontokat kell figyelembe venniük, mint energiahatékonyság, költségmegtakarítás – hanem kifejezetten az egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek megfelelő, ergonomikus munkahelyekre is összpontosítaniuk kell.

A hegesztő munkaállomásokon jelentkező potenciális veszélyek és stresszhatások listája hosszú: veszélyes anyagok, tűz- és robbanásveszély, elektromosság, optikai sugárzás, mechanikai veszélyek, zaj és füst veszélyeztethetik a hegesztő szakemberek és a környezetünkben dolgozók egészségét. A hegesztőrobotok esetében is hasonló veszélyek jelentkeznek, melyeket a munkáltatóknak meg kell oldaniuk.

A kritikus tervezési tényezők között a megmunkált munkadarabok típusa és jellemzői, valamint az alkalmazott hegesztési és vágási eljárások kiemelt szerepet kapnak.

A veszélyes anyagokkal szembeni védelem elsődleges fontosságú

A munkáltatóknak alacsony károsanyag kibocsátású módszereket és hegesztőanyagokat kell alkalmazniuk.

Kollektív műszaki és szervezési intézkedések

A károsanyagokat (füstöt/port) lehetőség szerint a keletkezési forrásuknál kell elszívni. A helyzettől függően további szellőztetési, frisslevegő pótlási intézkedéseket kell alkalmazni. A munkavállalóknak képzésben kell részesülniük, egészségügyi és munkabiztonsági ellenőrzéseken kell átesniük.

Egyéni intézkedések

A hegesztőknek személyi légzésvédelmi felszerelést kell viselniük. Erre jó megoldást nyújt a CleanSpace személyi légzésvédelmi rendszer (https://cloos.hu/legzesvedelem/)

A munkáltatónak a hegesztők mozgásszabadságát is figyelembe kell vennie a hegesztőállomások kialakításakor. Általában minden munkavállalónak legalább 1,50 m²-es mozgási területre van szüksége. A hegesztőállomás alapterületét legalább 4 m²-re kell méretezni.

Biztonságos munkahelyek megfelelő elszívó- és szűrő technológiával

A védőintézkedések prioritása a következő: A hegesztési füstben levő veszélyes anyagok elleni hatékony védelem a legfontosabb egészségvédelmi és biztonsági intézkedés a hegesztés során. A következő megoldások alkalmasak a veszélyes anyagok közvetlenül a füstképződési pontnál történő elszívására:

Hegesztőpisztolyba integrált vagy közvetlenül a hegesztőpisztolyhoz csatlakoztatott elszívó/szűrő rendszer

Mobil, vagy helyhez kötött (alacsonyvákuumú és/vagy nagyvákuumú) füstelszívó/szűrő rendszerek karos ernyőkkel

Helyhez kötött, épített elszívó ernyők beépített elszívó/szűrő rendszerrel

Szűrtlevegős, vagy frisslevegős hegesztőpajzsok, légzőkészülékek

Ha ezek a megoldások nem elegendőek, vagy nem alkalmazhatóak (pl. a nagy kiterjedésű munkadarabok, vagy a daruzott csarnok miatt), akkor a csarnok teljes levegőjének kezelése (elszívása/szűrése) szükséges. A csarnokelszívó rendszerek, (melyek nem közvetlenül a füstképződési pontnál szívják el a füstöt), a csarnok levegőjét először megtisztítják a hegesztési füsttől, majd visszatáplálják a csarnokba (mint pl. a Push-pull elszívó rendszerek).

A munkáltatóknak további előírásoknak kell megfelelniük, ha légvisszavezetést alkalmaznak. Németországban ilyen esetben a csarnok teljes légmennyiségéhez viszonyítva 50% frisslevegő visszapótlás szükséges. Ha szűrt levegőt kell visszavezetni, akkor a legmagasabb hegesztésifüst szűrőképességgel rendelkező szűrőket kell alkalmazni. Ezek manapság több mint 99% leválasztási fokot garantálnak. Az új generációs rendszerek az ultrafinom részecskéket is kiszűrik a levegőből.

Cégünk a KEMPER termékeit forgalmazza, mely jelenleg a piac egyik leghatékonyabb rendszere, mind elszívási teljesítményben, mind energiahatékonyságban. A KEMPER-rel olyan átfogó portfóliót kínálunk, amely elengedhetetlen a kézi és az automata hegesztő- és vágórendszerek hatékony és szabályos működtetéséhez. Megbízható OEM partnerként kiváló minőségű elszívó- és szűrőtechnológiát biztosítunk a hegesztő-, plazma-, lézer- vagy robotgyártók különféle igényeihez.

A levédetett szűrőtisztítási technológiának köszönhetően a KEMPER elszívó és szűrő berendezések a legcsendesebb berendezések a piacon, a kíméletes szűrőtisztításnak köszönhetően pedig a szűrők rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek.

Az IE3 energiahatékonysági osztály besorolású motoroknak és ERP ventilátoroknak köszönhetően kiemelkedően energiahatékony és gazdaságos üzemeltetést biztosítanak.

A 99,99%-os szűrő leválasztási foknak köszönhetően az elszívott, szűrt levegő visszavezethető a gyártócsarnok légterébe, melynek köszönhetően a téli időszakban elkerülhetők az extrém fűtési költségek.

Többek között a fenti termékelőnyöknek köszönhetően a KEMPER több mint 40 éve piacvezető a füstelszívás és szűrés területén.