BESZÁMOLÓ: SCHWEISSEN & SCHNEIDEN KIÁLLÍTÁS 2023, ESSEN

A Schweissen & Schneiden kiállítást megelőzően partnereinkkel ellátogattunk a CLOOS központjába, Haigerbe, ahol német kollégáink kalauzoltak bennünket az 1919-ben alakult gyár területén.  Bepillantást nyerhettünk a CLOOS múltjába, jelenébe és jövőjébe – a gyártási folyamatokba. A vevők részére éppen aktuális átadás előtt álló óriási robotrendszerek a csúcstechnológiák felvonultatását láttatták velünk.

Másnap közösen meglátogattuk az esseni kiállítást, mely az iparág első számú szakkiállítása, egyedülálló lehetőséget biztosít az automatizálás, a robotika és a gyártás további fejlesztéseinek felderítésére és megtapasztalására.

A világ vezető szakvásárának felülmúlhatatlan kínálata 2023-ban is lefedte a teljes értékláncot és számos iparágból vonzotta a vezető döntéshozókat, szakértőket.

A CLOOS standja az expo 3. csarnokában kapott helyett, elkötelezett kollégáink pedig mindent megtettek annak érdekében, hogy a látogatók hasznos információkat kapjanak és jól érezzék magukat. Ismét bebizonyítottuk, hogy a CLOOS megfelelő választás a cégek számára a hegesztési folyamatok hatékonyságának növelésére annak érdekében, hogy az iparági verseny élvonalában maradjanak.

A kiállítás során több újdonságot is bemutatott a CLOOS:

  • Az új, klasszikus csuklókkal ellátott QIROX QRC-350-EO robot 15 kg-os teherbírással és 3500 mm-es munkaterülettel rendelkezik. A hattengelyes robotot kiegészítő egyedülálló 7. tengely, amely az 1. tengely forgáspontja és a robotpozícionáló közé van beépítve, függesztett kivitelt tesz lehetővé. A robot optimálisan integrálható komplex rendszerekbe. A robotmechanikára többféle hegesztő- vagy vágópisztoly helyezhető, pisztolycserélő berendezés segítségével pedig lehetővé válik a különböző technológiák egy rendszeren belüli alkalmazása.
  • QIROX Easy Weld egyszerűbbé teszi a hegesztési paraméterlisták létrehozását. A felhasználó a kezelőfelületen menük segítségével megadja a különböző technológiai adatokat, ezt követően pedig a szoftver kész paraméterlistákat ajánl, amelyek aztán finomhangolhatók.
  • Két huzalelektródás ívhegesztési eljárás új kombinációja is bemutatásra került: A Mix Vari Control Weld könnyen kezelhető, rugalmas alkalmazási lehetőségeket és optimális hegesztési eredményeket biztosít. Jól használható hőérzékeny anyagokhoz, és a beállítási lehetőségek széles skálájának köszönhetően a felhasználók egyéni igényeikhez igazíthatják a hegesztési folyamatokat. A Mix Vari Control Weld segítségével a függő varratokat a lentről felfelé történő hegesztés esetében lengetés nélkül lehet létrehozni. Ezzel csökkenteni lehet a hőbevitelt és a deformációt.

Az újítások mellett a QINEO teremékcsalád kézi hegesztési bemutatóin a CLOOS különböző eljárásváltozatait ismerhették meg a látogatók. A QINEO ArcBoT kollaboratív hegesztőrendszeren pedig az elszívós pisztoly és az ívszenzor használatát láthatták.

A CLOOS kiállítási standjának egyik fénypontja az automatizált high-tech gyártósor volt, ahol egy teljes ipari automatizált hegesztési technológia kapcsolódott össze a csiszolási és kiszolgálási rendszerrel. A bemutatott rendszerben három darab 7 tengelyes QIROX QRC hegesztőrobot és egy Active Compliant technológiával ellátott FerRobotics AAK csiszolórobot dolgozott zökkenőmentesen, ami jól szemléltette, hogy az innovatív hegesztéstechnológia és az upstream, valamint a downstream gyártási folyamatok kombinálásával a felhasználók áthidalhatják az automatizálási hiányosságokat és jelentősen növelhetik gyártási folyamataik hatékonyságát.

Bemutatásra került emellett a CLOOS offline programozási szoftvere, a QIROX RoboPlan, melynek köszönhetően a kezelők akár a gyártási folyamattal egy időben is létrehozhatnak új programokat. A RoboPlan lehetővé teszi a hegesztési és mozgáspályák, valamint a keresési rutinok 3D modellekkel történő generálását, illetve a segítségével a munkaprogram futtatásához szükséges hegesztési paraméterek és egyéb funkciók is megadhatók. Az így elkészített programok közvetlenül átvihetők a robotvezérlésbe. Ez a folyamat kevésbé időigényes, mint egy új program létrehozása közvetlenül a robotrendszerben a TEACH üzemmód használatával. Mindez növeli a rendszer kihasználtságát, optimalizálja a gyártási folyamatot és rugalmasabbá teszi a termelést.

A jelenlévők megismerhették továbbá a C-Gate rendszert, amely belépést kínál a vállalatok számára az Ipar 4.0 világába. Ezzel a digitalizációs platformmal bárhonnan, bármikor nyomon követhetők és felügyelhetők a hegesztési műveletek.